/

Specifika genealogického výzkumu v zahraničí

 
Specifika genealogického výzkumu v zahraničí
Možná se u vás v rodině traduje, že některý z vašich předků přišel do naší země zdaleka. Možná tomu dokonce nasvědčuje exotičtější příjmení vaše, nebo některého z vašich předků. Oblast střední Evropy je specifická tím, že se zde odehrály prakticky všechny novověké válečné konflikty, hranice států se často překreslovaly a někteří lidé dožili svůj život stovky či tisíce kilometrů od místa, kde se narodili. Genealogický výzkum samozřejmě není omezen státními hranicemi. Avšak každá země má své specifické archivy, zákony a zvyky, které je třeba respektovat a znát.
Nutnost zvládnout cizí jazyk v archaické psané formě
Dnešní matriční záznamy jsou téměř vždy psány na počítači, nebo předtím na psacím stroji. To však platí pouze přibližně do začátku 20. století. Dřívější záznamy jsou prakticky vždy psány rukou a občas je skutečně nutná znalost paleografie, abychom zjistili, co příslušný záznam obsahuje. Například matriky v některých částech Polska začaly být v období po napoleonských válkách psány rusky v azbuce, to znamená v jazyce a písmu, který byl cizí i pro tehdejší matrikáře. Z úhledně psaných textů v latině či polštině se tak staly texty napsané „škrabopisem“, který zamotá hlavu i zkušenému genealogovi. Záznamy z matrik na východě Evropy mohou být navíc někdy neúplné, z důvodů válečných konfliktů, které se v této oblasti odehrávaly.
Imigrační záznamy
Zatímco zahraniční předky zase tolik lidí v ČR nemá, pokud zkoumáte takzvaný „rozrod“ to znamená, že hledáte potomky jednoho konkrétního předka, abyste našli vaše současné vzdálené příbuzné, můžete se dostat i do velmi exotických zemí. Střední Evropu postihlo v minulosti několik velkých vystěhovaleckých vln, kdy lidé odcházeli za prací zejména do USA a Kanady, ale často i mnohem dále, například do Austrálie. Zde je velká výhoda, že tyto země si vedly velmi podrobné imigrační záznamy, takže je možné dohledat informace o většině přistěhovalců, kteří vstoupili na jejich území. Výhodou je také pro většinu lidí srozumitelná angličtina.
Genealogický výzkum v zahraničí a ochrana osobních údajů
Při zkoumání genealogických záznamů v zahraničí se setkáváme s řadou specifických výzev, mezi které patří i ochrana osobních údajů. Různé zahraniční státy mají rozdílnou právní úpravu, která stanovuje, k jakým datům se můžeme dostat a jakým ne. Obecně je v zahraničí i u nás obtížné dostat se k údajům z tzv. „živých matrik“. V ČR jsou v živých matrikách vedeny knihy, u nichž poslední zápis není starší než 100 let u knihy narození, 75 let u knihy manželství nebo partnerství a 75 let u knihy úmrtí. V jiných státech však tyto podmínky mohou být odlišné. Genealogický výzkum v zahraničí může být náročný, může být ale zároveň velmi obohacující. S dostatečnou trpělivostí a vytrvalostí můžete odhalit fascinující příběhy o svých předcích a jejich osudech v cizích zemích.
Adresa Hlavní služby Kontakty

P. O. Box 23
Cvikov, Trávník 18
471 56

Genealogické průzkumy
Zpracování a sestavování rodokmenů
Dárkové certifikáty

Test genetického původu

Státní občanství ČR – doklady

 

MIROSLAV KNOPP

+420 737 986 609
miroslav.knopp@seznam.cz

 

© 2021 All rights reserved. Created with love by 5Q
Ochrana osobních údajů